Wednesday, June 24, 2009

Facebook Akaun

Salam.

Saya ingin maklumkan bahawa, saya ada mempunyai akaun facebook. Sehubungan dengan itu, saya tidak dapat memberi maklumat yang lengkap tentang peribadi saya oleh kerana keselamatan. Justeru itu, diharapkan saudara / saudari tidak ragu-ragu dengan akaun tersebut.


Artikel Terkini Berita Harian


SINGAPURA: Syarikat kawalan dan keselamatan IT, Sophos, hari ini memberi amaran kepada pengguna internet supaya tidak memasukkan maklumat peribadi mereka di internet kerana ia boleh digunakan pihak lain untuk penipuan identiti.

Amaran Sophos itu dibuat selepas laman web rangkaian sosial popular Facebook didapati mempunyai kelemahan yang membolehkan penggodam mengakses maklumat sensitif profil mengenai mana-mana laman yang mempunyai lebih 200 juta pengguna itu.

Dalam satu kenyataan, Sophos berkata, data seperti tarikh lahir, tempat lahir, jantina, anggota keluarga, status hubungan dan pandangan politik serta agama boleh diguna untuk melakukan penipuan identiti.

Pencipta blog, FBHive.com, mendapati hanya melalui godaman yang mudah boleh menunjukkan semua yang disenarai dalam panel "Maklumat Asas" ahli Facebook, walaupun maklumat itu disembunyikan oleh pengguna dengan mewujudkan keselamatan laman web.

Menggunakan kelemahan keselamatan, FBHive boleh mengakses maklumat peribadi mengenai Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg; Pengasas Digg, Kevin Rose dan bloger terkenal, Cory Doctorow, kata Sophos.

Bagaimanapun, ia berkata, kekurangan itu kini diperbaiki oleh Facebook, tetapi tidak diketahui sama ada penggodam sudah menggunakan maklumat yang didedah oleh kelemahan keselamatan itu untuk tujuan jenayah.

Syarikat IT menasihatkan adalah lebih baik pengguna internet untuk tidak meletakkan maklumat peribadi mereka dalam internet. - Bernama

No comments:

Post a Comment