Sunday, May 15, 2011

Ulangtahun UMNO 65

Assalamualaikum wrt wbt

Terlebih dahulu, saya memohon maaf kepada para sahabat bloggers sekalian oleh kerana saya tidak dapat mengemaskini laman blog saya ini sudah hampir 8 bulan. Ini adalah kesibukan dan kesuntukan masa berada di kawasan dan di luar kawasan.

Dikesempatan yang mulia ini, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ulangtahun UMNO ke-65 tahun. Kalau diikutkan bahawa, usia UMNO sudah lebih separuh abab kematangan umur seseorang manusia.

Syukur, Alhamdulillah kita berada di bumi bertuah ini Malaysia yang aman damai dan hidup dalam rukun dan damai menikmati segala kenikmatan yang Allah swt kurniakan melalui pemerintahan Kerajaan Barisan Nasional dan tunjangnya adalah UMNO. UMNO merupakan parti yang ditubuhkan oleh orang melayu bagi mewakili bangsa melayu di tanah melayu.

Ironinya, ramai diantara tidak sedar bahawa. Segala kenikmatan yang kita kecapi hari ini adalah usaha keras pemimpin-pemimpin UMNO terdahulu.Saya akui bahawa, saya juga dilahirkan bukan di dalam zaman darurat dan bukan dizaman penjajahan Jepun. Saya dilahirkan semasa ekonomi tanah melayu hampir berkembang. Alhamdulillah, berkat usaha tersebut, UMNO banyak berjasa kepada saya dengan memberi peluang untuk melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi. Namun, saya masih lagi tertanya-tanya, macam mana untuk saya membalas jasa yang UMNO berikan kepada saya dan generasi saya?

Namun, diatas kesedaran tersebut. Saya akan cuba membalas balik segala UMNO berikan kepada saya semampu yang boleh. Marilah para sahabat sekalian, muhasabah kepada diri sendiri, apa jasa kita kepada UMNO? jangan kita tanya apa jasa UMNO pada kita. Memang tidak dinafikan bahawa, dengan kudrat yang kita ada ini, kita tidak mampu untuk membalas apa yang UMNO lakukan kepada kita semua. Malah, kewujudan PAS,PKR,DAP dan lain-lain parti politik adalah daripada usaha yang UMNO lakukan.

Kalau membaca kepada sejarah, bukan mudah penubuhan UMNO. Segala rintangan,halangan, dugaan dan kepayahan UMNO lalui. Oleh itu, kita sebagai generasi yang dilahirkan selepas penubuhan UMNO haruslah berterima kasih atas segala jasa-jasa yang telah dibuat oleh pemimpin-pemimpin terdahulu. Tanpa UMNO, saya tidak tahu agaknya macam mana.

Akhir kalam, sekali lagi saya mengucapkan Selamat Menyambut Ulang tahun UMNO ke 65.

Hidup UMNO!

Salam Takzim,
-Muhammad Ramli Nuh-

No comments:

Post a Comment